Për jetimin

Bota ishte jetime,
donte dikënd kujdes,

Bota ishte jetime,

donte dikënd kujdes,

Për të tërën erdhi mëshirë

i dërguari ynë i fundit MuhamedKi mëshirë dhe ti e kujdesu për jetimin, ore vëlla,

Lidhu me misionin e të përzgjedhurit Mustafa,

Dije se njeriu do të përfundojë në ahiret

Me atë që e ka dashur ne dynjaParamendo dy gishtat e të lumit a.s.

Treguesin e të mesmin kur ngriti,

Tha se aq afër me të në Xhenet

Do të jetë kujdestari i një jetimiSa i gjallë je në zemrat tona

Sa i dashur, ja Muhamed,

Ne na rrjedhin lotët për jetimllëkun tënd,

Ty të rridhnin për ne si ymetKur jetim ne me sy e zemër vështrojmë,

Kush para teje vallë të na kujtohet në botë,

Dhe çdo të mirë që shohim e që bëjmë në tonën,

E dimë se te ti ajo ishte sublime, krejtësisht e plotëI dërguari ynë, jetimi i Ebu Talibit, që i thanë,

-e ju thoni: 'Alejhi-ssalatu-ve-sselam',-

I kishte vdekur babai ende pa lindur

Dhe që në fëmijëri mbeti pa 'nanë'Ai ishte si ai,

Krijesa më e dëlirë,

Me jetimllëk duke ardhur në jetë,

Edhe ashtu, vetë ajo ardhje, i përbënte mëshirëNa ardhçin lotët lumë për Allahun

Tek kujtojmë Muhamedin e Abdullahut,

Që e kemi si baba e si nënë në dynja

E në ahiret ia paçim hise shefatin!Na ngjall Allah nën flamurin e tij,

Na tako me të te Havzi i tij

Dhe ujë të gjithëmjaftueshëm Kevtheri

Na jep përmes dorës së lume të tijFjala 'jetim' vjen nga 'jutm-i' i arabishtes,

Që do të thotë neglizhencë, pakujdesi,

Se sado që e nderofshin njerëzia,

Prapë nuk i dalin dot hakesh atijFëmija që mbetet pa baba

Është jetim i shkallës së parë te njerëzit,

Kurse jetim te kafshët llogaritet

ai që mbetet pa nënë nga të vegjlitPo jetimi në vetvete nuk është aspak inferior,

Në mbi njëzetë vende në Kuran fisnikërohet,

Më e vlera shtëpi, ka thënë i dërguari,

Është ajo ku jetimi nderohetKur vdes njeriu e ne themi:

'Gjynah, la femijët jetimë të shkretë',

Në thelb, bash për të shkretat tona zemra,

Për rahmet e për shefat, Allahu ne çel një derëNëse zemra të është egërsuar

E ti më fare asgjë nis e nuk ndjen,

ibadete nuk bën ose nëpër to veç kapërcen,

Ke ilaq vëlla, ke fjalën e më të dashurit pejgamber:Gjeje një jetim,

Mëshiroje, bukë jepi, kokën ia ledhato,

Do të të zbutet zemra

Dhe qëllimet tua përnjëherë i realizonS 'do të jesh i pari

Që provon, ta dish,

Shumëve u janë zbutur zemrat përmes jetimëve

Dhe qëllimet në jetë shpejt i kanë arrirëNuk mjafton veç t'i japësh para,

Nuk është kjo - e tëra e kërkuar,

Ta edukosh, ta shkollosh, ta martosh,

Për çdo nevojë duke i ndihmuarGjeji lojën që do,

Merrja vesh çdo dëshirë e mendim,

Realizoja me maksimumin që ke,

Në zemër mos e lër pa i futur gëzimNë Xhennet tejembanë, pa dyshim, shumë hare ka,

Por veç një shtëpi në të quhet me emër 'e Gëzimit',

Aty nuk kanë për të hyrë të gjithë xhenetlinjtë,

Po vetëm ata që lumturojnë zemrën e jetimitSa flokun që dora jote ia përshkon

Kokën duke ia ledhatuar,

Aq sevape do të kesh

Te Allahu i MadhëruarDil më shpejt, jetim kërko,

Kokën ia ledhato,

Zbute zemrën tënde,

Sevape fitoJetimi s'ka nevojë për ne,

Ne jemi nevojtarët e tij,

Ne duhet të jemi lypsarët,

Ne duhet të nxitojmë për tek aiIlmi REXHEPI

komente

Scroll To Top

Sulejman Rustemi - Sprovat e kësaj bote

Sulejman Rustemi - Sprovat e kësaj bote

Sulejman Rustemi - Sprovat e kësaj bote