Dyshimi mbi bamirėsit e Nėnės Terezė

Një analizë e tre profesorëve, Serge Larivee, Geneviève Shenard të Universitetit të Montrealit dhe Carole Senechal të Universitetit të Edukimit të Otavës, thotë se ka elemente shumë të dyshimta mbi punën humanitare të Nenës Terezë, e madje edhe kontestohet lumturimi i saj nga Vatikani. Analiza e këtyre studiuesve do të botohet këtë muaj në revistën ‘Studime mbi fenë dhe shkencën’.

Burimi: http://orainfo.com/?FaqeID=2&LajmID=12019

Një analizë e tre profesorëve, Serge Larivee, Geneviève Shenard të Universitetit të Montrealit dhe Carole Senechal të Universitetit të Edukimit të Otavës, thotë se ka elemente shumë të dyshimta mbi punën humanitare të Nenës Terezë, e madje edhe kontestohet lumturimi i saj nga Vatikani. Analiza e këtyre studiuesve do të botohet këtë muaj në revistën ‘Studime mbi fenë dhe shkencën’.

Studiuesit kanë hulumtuar 287 dokumente mbi punën e Nenës Terezë dhe sipas tyre ka elemente mjaftë kundërthënëse nga raportet e saj me politikën, qëndrimet dogmatike për shumë çështje sociale, madje deri edhe në menaxhimin e fondeve për bamirësi që i jepeshin asaj.

Sipas analizës në shumë prej 517 misioneve në 100 vende që kishte hapur Nëna Terezë, shumë mjekë kishin vërejtur një moskujdes të mjekëve të misioneve ndaj të sëmurëve dhe të varfërve. Madje në shumë strehimore kishte pasur mungesë të lartë të pastërtisë deri edhe ushqim të pamjaftueshëm. Dhe kjo nuk thuhej se ishte për mungesë parash. Sipas analizës, përgjigja e saj për vuajtjet e shumë të varfërve kishte qenë se ‘bota fiton shumë nga vuajtjet’ dhe së ‘është diçka e bukur të shohësh të sëmurit të pranojnë fatin e tyre dhe të vuajnë sikur Jezusi në kryq”, transmeton Reporteri.net.

“Nënë Tereza ishte bujare me lutjet e saj, por më tepër dorështrënguar me milionat e fondacionit të saj, kur ai vinte për vuajtjet e njerëzimit”, kështu thonë studiuesit në analizën e tyre, teksa flasin për paratë që jepeshin për fondacionin e saj. “Gjatë përmbytjeve të shumta në Indi apo pas shpërthimit të një fabrike të pesticideve në Bhopal, ajo ofroi lutje të shumta dhe medaljonin e Virgjëreshës Mari, por asnjë ndihmë të drejtpërdrejtë apo monetare”. Thuhet se miliona dollarë janë derdhur në llogaritë bankare, madje edhe një grant nga diktatura Duvalier në Haiti. Larivee thotë. "Duke pasur parasysh menaxhimin dorështrënguar të punëve të Nënë Terezës, njeriu mund të kërkojë të dijë se ku kanë shkuar miliona dollarë për të varfërit?"

Tek pjesa e lumturimit të saj, ka po ashtu dyshime. Vatikani kishte marrë për bazë shërimin e një gruaje, Monika Besra, e cila kishte qenë duke vuajtur nga dhimbje të forta të barkut. Gruaja dëshmoi se ajo ishte shëruar pasi kishte vendosur në bark një medaljon të bekuar nga Nënë Tereza. Por mjekët kishin thënë se ajo u shërua pas barnave dhe mjekimi që ju bë asaj. Vatikani s’kishte marrë parasysh këtë.
Përkundër këtyre dyshimeve, analiza e këtyre tre profesorëve thotë se miti për altruizmin e Nenës Terezë ka pasur efektin e vet pozitiv, pasi ka nxitur nisma të mëdha bamirësie.

0 komente

No Comments!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


Captcha

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To TopXhamia Shqiptare ne Seebach - Cyrih, diten e Premte date 11 Korrik 2014, ne ambjentet e xhamise me rastin e muajit e shenjte te Ramazanit organizoi nje tribune me teme:

Urtesi dhe Mesazhe te Ramazanit

Ligjerues ne kete evenimet ishte i nderuari Dr. Bashkim ef. Aliu dhe hoxha i xhamise Sulejman ef. Rustemi. Aktiviteti u filloi me disa ajete nga Kurani te interpretuara nga Hfz. Gamend Ceka e pasuar me nje ilahi te kenduar nga Besnik Hyseni.

Tribua u transmetua drejtpersedrejti ne Radion Islame dhe Rtvislam.

Per xhematin e rregull te xhamise u shtrua dhe nje iftar. Allahu na bashkofte dhe mundesofte takime te tilla te dobishme. Amin!

Tribuna: Mesazhet dhe urtėsit e Ramazanit - Bashkim Aliu

muajit e shenjte te Ramazanit organizoi nje tribune me teme:

Urtesi dhe Mesazhe te Ramazanit